Studio Zuid Design wint hoofdprijs BinnenhofInsideOut

Edwin Scheepens en Janneke Verhagen van Studio Zuid Design uit Eindhoven, wonnen afgelopen zaterdag 20 oktober tijdens DDW de prijs van Design Contest BinnenhofInsideout  in categorie I Professionals met hun ontwerp Stork Walk.

Zeven van de meer dan dertig ingezonden concepten werden door de jury genomineerd voor een prijs of eervolle vermelding in de Haagse design contest ‘BinnenhofInsideOut‘. De wedstrijd is een initiatief van FaberExposize en richt zich op een aantrekkelijke Haagse binnenstad, waarbij de aandacht voor de geschiedenis van onze parlementaire democratie behouden blijft gedurende de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd van 2020 tot 2025.
De prijzen werden overhandigd, op een feestelijke bijeenkomst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, door juryvoorzitter Hedy d’Ancona.

Stork Walk
De Stork Walk is een levensgroot ganzenbord dat zijn naam dankt aan het gelukssymbool van Den Haag: de ooievaar (the Stork). Met het centrum als ‘speelveld’ en het Binnenhof als ‘finish’, maar vooral als kloppend hart van de stad en de democratie. De route verbindt een bruisende mix aan interessante ‘stops’ die je een unieke kijk geven op alles wat de stad te bieden heeft. Iedere wandeling wordt een feest van ontdekking en verwondering. Er zijn acht verschillende thema’s die je meenemen langs de rijke geschiedenis, inspirerende cultuur, smakelijke verrassingen, speelse ontdekkingen, unieke winkels en educatieve hot spots. Tenslotte vind je de finish op het Binnenhof waar de renovatie symbool staat voor de toekomst. Hier krijg je een kijkje achter de schermen en kan je ontdekken waar we naartoe gaan met de stad, het land en de wereld…

Rick Abelen uit Den Bosch, student aan de universiteit Eindhoven, werd door juryvoorzitter Hedy d’Ancona blij verrast met de 1e prijs in de categorie II (studenten) met zijn prachtig ontwerp Poché.

POCHÉ
Dit concept is gebaseerd op een ruimte die ontstaat door tegen de gevel van het Binnenhof aan de zijde van de Hofvijver een (tweede) steiger te plaatsen. Zo wordt een frame gecreëerd dat als podium dienst doet en het iconische complex tijdens de langdurige verbouwing nog nadrukkelijker zichtbaar maakt in de stad. Zie het als een coulisse met de hele Haagse binnenstad als decor. Dit idee vormt een symbolische transitie van de ‘buitenwereld’ naar binnen. In deze ‘binnenwereld’ is een enorme reeks aan programmeringen en mogelijkheden denkbaar: een tijdelijk restaurant, podium voor presentaties, balletvoorstellingen, et cetera. Dit frame kan ook het vertrek- of eindpunt zijn voor een route voor bezoekers door de stad vol met activiteiten waar de hele stad van profiteert. Evengoed is het de plek waar het startschot gegeven kan worden voor een culinaire tocht door de stad. Maar ook een omgeving waarin aandacht is voor de verhalen en geheimen van 800 jaar Nederlandse politiek, waar een pop-up educatie museum inzicht geeft in onze democratie aan scholieren. Een plek die als tijdelijk toegankelijk museumdepot functioneert of de plaats waar de eerste partituur van een cultureel evenement zich kan afspelen. Dan wel helemaal iets anders: kamperen aan het Binnenhof met de Hofvijver als decor, een droom die werkelijkheid kan worden. In schemer en donker kan het doek door middel van lichtprojecties een boeiend verhaal vertellen over onze democratie .

Jurylid en directeur Dutch Design Foundation, Martijn Paulen, merkte in zijn verhaal ‘fijntjes’ op;
’En nu maar hopen dat de stad Den Haag, dit prachtig cadeau met vele creatieve inzendingen van de design contest BinnenhofInsideOu,  voor de renovatie in 2020 gaat uitpakken!’

www.binnenhofinsideout.nl

Overige prijzen in de categorie Professionals

2e prijs; Binnenhofstebuiten
Margit van Schaik, Jasper Baltussen, Bureau Baltussen en Schaik, en Max van der Westerlake Rapp+Rapp architecten Den Haag/Amsterdam

3e prijs; Reflectie
Rob Minderman en Christiaan Jansen, Buro Kubik Amsterdam

Eervolle vermelding; Zicht op het Constructietheater
Frans van Ditzhuijzen en Thijs van Dalen, Studio Bureau, Rotterdam

Overige prijzen in de categorie Studenten

2e prijs;  Binnenstebuitenhof Guide;
Niels van Katwijk, Jill Postma, Kelsey Huis in ’t Veld en Lotte Duvekot van de hogeschool InHolland Rotterdam/Den Haag

Eervolle vermelding: Binnentoren
Lute Biesheuvel, Thomas Edes en Aditya Parulekar, TU Delft